Mustavalkoinen kuva Tomi Kiilakoskesta
Tomi Kiilakoski

Väittämiä – Kiilakoski nuorisotyöstä: Nuorisotyö on kaktus 

Teksti: Tomi Kiilakoski. Kirjoius on julkaistu Nuorisotyö-lehdessä 2/2024.

Nuorisotyön ytimessä on vakava leikillisyys ja leikkisä vakavuus. Näin on väittänyt Guy Redig. Hän on flaamilaisessa Belgiassa tehtävän nuorisotyön tuntija. Siellä nuorisotyö on pitkälti vapaaehtoisuuteen pohjautuvaa eikä kovin ammattimaistunutta. Hänen mielestään nuorisotyön kohderyhmän pitää olla laaja, nuorisotyön on oltava ennen kaikkea hauskaa, nuorisotyö on parhaimmillaan ryhmämuotoista ja että juuri näistä syistä nuorisotyö on erinomainen ympäristö osallistumisen taitojen oppimiselle.

Helmikuussa 2024 järjestettiin Brysselissä laaja Local youth work and democracy -seminaari. Loppupuheenvuorossaan Guy veti yhteen päivien antia. Hän päätti puheensa tuoreeseen vertaukseen. Hän totesi, että vaikka mikään vertaus ei täysmääräisesti tee oikeutta nuorisotyölle, on kuitenkin yksi vertaus, joka kuvaa hyvin nuorisotyötä. Kyseessä on kasvi. 

Guy Redig Local Youth Work and Democracy -seminaarissa 23.2.2023. Kuva: Tomi Kiilakoski 

Nuorisotyön hoito-ohjeet

Omaa vertaustaan pohjustaakseen Guy esitteli listan asioista, jotka hänen mielestään kuvaavat nuorisotyötä. Olen tässä jatkanut eteenpäin hänen ajatustaan, mutta säilyttänyt Guyn muotoilut ensimmäisessä lauseessa. 

  1. Nuorisotyö on vahva ja äärimmäisen resilientti. Resilienssillä viitataan kykyyn pärjätä eri olosuhteissa. Sitä nuorisotyössä on: työtä voidaan tehdä monissa ympäristöissä, kauppakeskuksista sairaaloihin ja puutarhoista betonisiin skeittiramppeihin. Se voi kasvaa monenlaisessa maaperässä.  
  1. Nuorisotyössä on useita eri lajikkeita. Nuorisotyö rakentaa sekä tiloja että siltoja. Nuorisotyö toimii ennaltaehkäisevästi ryhmien ja yksilöiden parissa. Nuorisotyö vahvistaa osallisuutta. Nuorisotyö toimii digitaalisesti ja kasvokkain. Nuorisotyö ei ole vain jotakin tiettyä, se on vaikka mitä. 
  1. Nuorisotyö on yksinkertaista mutta kaunista. Yksinkertaisuudella Guy ei viittaa siihen, että nuorisotyöntekijät olisivat älyllisesti vajavaisia pölhö-Kustaita. Hän tarkoittaa, ettei nuorisotyö muodosta sakeita järjestelmiä, jollaisia vaikkapa terveyspalveluista tapaa helposti kehittyä.  Nuorisotyön käyttöliittymä on helppo ja nuorta lähellä. Tällaisenaan se on kaunis.  
  1. Nuorisotyö voi selvitä tietystä määrästä siihen kohdistuvaa huomaamattomuutta, mutta tarvitsee silti hoitoa. Nuorisotyö on harvoin julkisen keskustelun keskiössä, jonne usein hakeutuvat isot ja kalliit palvelut, kuten koulutus, työllisyys tai vaikkapa lastensuojelu. Nuorisotyö ei ole kasvi, joka on kaikkein herkin ja eniten hoitoa vaativa. Nuorisotyön edellytyksistä on silti huolehdittava.  
  1. Nuorisotyöllä on piikkejä ja okaita. Siksi sitä pitää myös varoa. Nuorisotyön tehtävä on saattaa nuoret ympäröivän yhteiskunnan jäseneksi mutta myös muuttaa yhdessä nuorten kanssa samaa yhteiskuntaa nuorisoystävällisemmäksi. Nuorisotyö tarjoaa ajoittain piikikkäitä huomioita vallanpitäjiä kohtaan. Se on suorastaan nuorisotyön velvollisuus osana nuorisopolitiikkaa – rakentaa nuorten elinolosuhteista parempia.  
  1. Nuorisotyö voi selvitä melkein ilman mitään. Vaikka meillä Suomessa nuorisotyö on eurooppalaisittain erinomaisesti rahoitettua, toimii ala monessa muussa maassa pitkälti järjestöissä toimivien vapaaehtoisten voimin.  
  1. Nuorisotyö voi kasvattaa äkillisesti hurmaavia kukkia. Ajattelen niin, että nuorisotyössä on kyse prosessista – siitä, että lähdetään tekemään nuorten kanssa jotakin, joka tuntuu nuorista itsestään merkitykselliseltä ja tekemisen arvoiselta. Tässä tekemisen lomassa ja kuluessa ihmisissä tapahtuu muutoksia. Syntyy mystistä kasvua, ja etukäteen on hankala sanoa missä ja milloin näin tapahtuu. Prosessi kantaa. Kukat tulevat esiin.  
     

Kaktuksia on ravittava

Kun katsotaan edellä kuvattua listaa ja mietitään, mikä kasvi täyttäisi nämä ehdot, vastaus on selvä.  

Nuorisotyö on kaktus.  

Olin konferenssin mittaan ehtinyt ystävystymään Guyn kanssa. Hänen puheenvuoronsa jälkeen tuppauduin jälleen hänen seuraansa ja kehuin tuoreesta kielikuvasta. Kerroin, että nauroin ja liikutuin samanaikaisesti. Hän hymyili viisasti ja ilkikurisesti. Hän totesi, että Suomen kylmässä ilmanalassa kaktukset eivät taida pahemmin kukkia. Vastasin, etten ole koskaan nähnyt kaktuksen kukkivan. 

Moni eteläisissä maissa asuva kollegani kertoi kaktuksen kukinnoista. Ne ovat kuulemma parhaimmillaan suurenmoisia.  

Tämä on esimerkki siitä, että kannattaa käydä tapaamassa eurooppalaisia kollegoita ja kuunnella heidän kokemuksiaan. Tapaamisissa ideat virtaavat ja törmäävät hedelmällisesti toisiinsa. Kehkeytyy ajatuksia. Oppii uutta. Kuten sen, että kaktuksetkin kukkivat. Ne muuten voivat lajikkeesta riippuen kukkia joko läpi kesän, ympäri vuoden tai useamman kerran vuodessa, kuten sittemmin luin puutarhablogeista. Aloin arvostaa kaktus-vertausta paremmin: onhan niin, että osa nuorisotyön toiminnoista tuottaa jatkuvalla syötöllä tuloksia, joskus nuorten asiat vaativat aikaa tullakseen esiin ja osaa toiminnoista nyt vain ajoittuu tiettyyn aikaan vuodesta, ilmeisimpänä esimerkkinä kesäleirit.  

Luulen, että kun muistelen seminaaria ja Belgian vetovastuuta EU:n puheenjohtajana, mieleeni juolahtaa ensimmäisenä tämä: nuorisotyö on kaktus. Sillä on piikit ja kukat. Se selviää monissa olosuhteissa, mutta vaatii hoitoa. Sen yksinkertaisessa nuorista lähtevässä toiminnassa on oma muotonsa ja tämän muodon takia juuri sille ominainen kauneus.  

Loppupäätelmänä kaikesta on, että käykää ihmiset tapaamassa toisia saman alan ihmisiä. Kuulette uusia asioita ja tapaatte loistotyyppejä, kuten itse tapasin Kaktus-Guyn. 

Käykää NUORI-tapahtumissa ja Into-päivilläKeskustelkaa. Ideoikaa. Kuunnelkaa kokemuksia ja ajatuksia. Innostukaa kuulemastanne. Jakakaa. Oppikaa. Närkästykää joistakin asioista ja aukaiskaa, mikseivät ne vastaa arvojanne. Ravitkaa toisianne. 

Kohtaamisia tarvitaan, että nuorisotyön kaktus voi luoda kukkiaan.  

Jaa