“Toivoisin, että kaikilla olisi ajankohtaiset tiedot hivistä, eikä mitään 80-luvun tietoja”

Hiv-tartunnan saaneiden ei pitäisi joutua kokemaan häpeää tai kohtaamaan muiden ihmisten ennakkoluuloja tai syrjivää kohtelua. Miten nuorisotilat voivat osallistua Maailman aids-päivään ja vaikuttaa asenteisiin?

Syrjintä voi huomattavasti heikentää hiv-positiivisten elämänlaatua. Usein oma hiv-tartunta halutaan salata, ja riski tartunnan paljastumiselle voi aiheuttaa suurta pelkoa. Toisaalta seksitauteihin ja erityisesti hiviin liittyvä stigma on johtanut myös siihen, että seksitautitesteihin hakeutumista voidaan hävetä tai jopa vältellä. Sosiaalinen ja henkinen paine sekä ennakkoluulot hivin ympärillä ovat suhteettomia, ja niiden purkaminen yhdessä nuorten kanssa on erittäin tärkeää.

Suomessa arviolta 30 000 ihmistä saa vuosittain jonkin seksitautidiagnoosin. Seksitaudit ovat siis hyvin yleisiä, eivätkä ne näy ihmisestä päällepäin. On tärkeää kannustaa nuorta tutustumaan sekä omaan seksuaalisuuteensa että ehkäisyvälineisiin ennakkoluulottomasti. Seksitautien ehkäisyyn liittyen on olennaista keskustella kondomien lisäksi suuseksisuojista, liukuvoiteista ja seksitautitesteihin hakeutumisesta. Parhaimmillaan avoin keskustelu auttaa purkamaan ennakkoluuloja.

“Jos joku päivä kerron jollekin sairaudestani, minua pelottaa, minkälaisen reaktion tulen saamaan. En halua, että ihmiset eivät uskaltaisi koskea minuun tai levittävät minusta juoruja tai haukkuvat.”  

Minttu, 16 v.

Hiviin on ollut toimiva lääkitys jo 25 vuotta. Sairaudenkuva on täysin muuttunut hyvän lääkehoidon myötä. Vanhat pelot ovat kuitenkin jääneet osalle ihmisistä. Monilla on edelleen vanhentunutta tietoa hivistä, mikä näkyy ikävinä asenteina, ennakkoluuloina, turhina pelkoina, ja syrjintänä hiv-positiivisia kohtaan. Tämä voi näkyä nuorisotilallakin esimerkiksi epäkunnioittavana puheena tai ikävinä “huulenheittoina” hivistä tai aidsista.

Epäasiallisuuksiin puuttumalla, tiedon jakamisella ja avoimella keskustelulla voidaan paitsi vähentää hiviin kohdistuvaa stigmaa ja lisätä yhdenvertaisuutta, myös nuorten seksuaaliterveyttä.

Ota faktat hivistä haltuun nuorten kanssa

Hiv ei tartu suutelemalla, käsien välityksellä, vessanpöntön reunalta, saunan lauteilta tai ruokailuvälineistä. Hi-virus ei säily tartuttavana ihmisen elimistön ulkopuolella eikä se tartu ihmisestä toiseen tavallisessa arkipäiväisessä vuorovaikutuksessa. Suomessa ja maailmalla hiv tarttuu yleisimmin seksin välityksellä. Valtaosa hiv-tartunnoista saadaan suojaamattomassa seksissä kumppanilta, joka ei tiedä omasta tartunnastaan. Tartunnan saaneet eivät aina osaa epäillä hiv-tartuntaa, eikä tartunnasta aiheudu välttämättä minkäänlaisia oireita. Ainoa tapa todeta tartunta onkin hiv-testi. Suomessa nuorten keskuudessa hiv on harvinainen sairaus, mutta nuorten kanssa on tärkeää puhua hivistä ja muista seksitaudeista, seksitautien ehkäisystä ja seksitautien testaamisesta. Ne ovat tärkeä osa omasta ja kumppaneiden seksuaaliterveydestä huolehtimista.

Hivistä ja muista seksitaudeista keskusteleminen voi olla nuorille helpompaa vapaamuotoisemmin esimerkiksi nuorisotilalla ohjaajan johdolla kuin koulussa opettajan kanssa. Avoimella keskustelulla turvallisessa ilmapiirissä voidaan lieventää tarpeettomia pelkoja sekä vaikuttaa siihen, että nuoret ymmärtävät seksitautien tarttumistavat, osaavat suojautua seksitaudeilta, uskaltavat puhua seksitaudeista ja testauksesta avoimesti ja ennen kaikkea voivat myös nauttia seksielämästään ja ihmissuhteistaan.

Näin voit osallistua Maailman aids-päivään 1.12.

TIedä faktat hivistä - Maailman aids-päivä -juliste (pystykuva, jossa nuori mies ja nuori nainen)jossa )

Kansainvälistä Maailman aids-päivää vietetään vuosittain 1.12. Suomen Maailman aids-päivän toimikunta on tuottanut ilmaisen materiaalipaketin, jonka avulla voit helposti viettää Maailman aids-päivää nuorisotilalla ja käsitellä hiviin ja seksuaaliterveyteen liittyviä asioita nuorten kanssa.

  • Tutustu ilmaiseen materiaalipakettiin: oppaaseen, julisteisiin, hiv-faktoihin ja harjoituksiin, kuten Mintun tarinaan ja tietovisaan -> maailmanaidspaiva.com
  • Ideoi työkavereidesi tai yhdessä nuorten kanssa, miten Maailman aids-päivä 1.12. voisi näkyä nuorisotilallanne
  • Luokaa sopiva kokonaisuus ”Tiedä faktat hivistä” -teeman ympärille
  • Järjestäkää nuorille ”Tiedä faktat hivistä” -tapahtuma Maailman aids-päivänä 1.12. tai sitä ympäröivällä viikolla
  • Pyydä nuorilta palautetta ja kerro meille, miten Maailman aids-päivää vietettiin teidän nuorisotoiminnassanne -> maailmanaidspaiva.com
  • Huomioi tämä! Ilmoittautumalla mukaan Maailman aids-päivän kampanjaan, saat maksuttomat kondomit ja liukuvoiteet nuorille jaettavaksi. Ilmoittaudu 31.10.2021 mennessä -> maailmanaidspaiva.com

#faktathivistä #maailmanaidspäivä  

Tiedä nämä perustiedot hivistä:

Hiv ja aids ovat eri asioita. Käytä hiv-tartunnasta/sairaudesta termiä hiv. Käytä aids-termiä vain silloin kun puhut sairauden aids-vaiheesta.

Tänä päivänä ihmisistä, joilla on hiv-tartunta, puhutaan hiv-positiivisina tai hiv-tartunnan saaneina.

Kenellä tahansa voi olla hiv ja kuka tahansa voi saada hiv-tartunnan.

Maailmassa elää noin 38 miljoonaa ihmistä, joilla on hiv-tartunta. Jokaisella heistä on läheisiä. Hiv koskettaa siis suurta osaa maailman väestöstä.

Toimiva hiv-lääkitys on ollut olemassa jo 25 vuotta. Lääkitys estää taudin etenemisen.

Toimivalla lääkityksellä oleva hiv-positiivinen voi elää tervettä ja omannäköistään elämää.

Tänä päivänä tiedetään varmuudella, että hiv ei tartu seksissä, jos tartunnan saanut on toimivalla hiv-lääkityksellä. Kondomin käyttö tulee kuitenkin muistaa muiden seksitautien ehkäisyksi.

Teksti: Maailman aids-päivän toimikunta

Jaa