Tiia Laine, Kokemäen kaupungin etsivä nuorisotyöntekijä ja Satakunnan etsivän nuorisotyön koordinaattori sai helmikuun ensimmäisenä päivänä entiseltä opettajaltaan messenger-viestin. Viestissä kyseltiin, että pääsetkö Humakin työelämäseminaariin kertomaan alumnina työstäsi nuorisotyössä. Toinen osa viestistä liittyi SuomiAreenaan. Humak ja OsaajaKS-palveluketju olivat saaneet tietää, että ohjelmaosuus nuorista, koulutuksesta ja työllistymisestä näkee päivänvalon heinäkuussa Porissa. Olisiko Tiia sinulla kontakteja tai pääsisitkö ihan itse taustoittamaan, ehkäpä jopa osallistumaan?
On ok pohtia
Molempiin viesteihin yhteisöpedagogi (AMK) Laine vastasi välittömästi. ”Ajattelin heti, että kyllä. Haluan, että nuorten ääni kuuluu. Erityisesti haluan antaa äänen etsivän nuorisotyön kohderyhmän nuorille. Monet asiakasnuoristani etsivät polkuaan ja vasta kartoittavat vahvuuksiaan sekä kiinnostuksen kohteitaan. Yhteiskuntaamme ei ole rakennettu siltoja pohtijoille. Tätä näkökulmaa haluaisin tuoda SuomiAreenassa esiin sekä sitä, että on ok ottaa aikaa. Ei ole kiire, vaikka yhteiskunta niin haluaa meidän ajattelevan”, tiivistää Laine ja haluaa, että kiireen tuntu väistyisi. ”Meidän on autettava löytämään väyliä myös heille, jotka eivät tiedä ja joiden valmiudet eivät ihan vielä riitä. Koulutus ei takaa työllistymistä, mikäli valmiudet oppimiselle sekä motivaatio eivät ole kohdallaan.”
Haasteet vasta tulossa esille
Covid19-pandemia on näkynyt myös Kokemäen etsivien työssä. ”Alkuun oltiin sataprosenttisesti etänä. Onneksi meillä oli tehty paljon verkkovälitteistä työtä jo ennen koronaa, joten verkkoon siirtyminen ja nuorten tavoittaminen sitä kautta ei itselle ollut haaste. Käytimme paljon erilaisia luovia tapoja toimiessamme verkossa nuorten parissa ja tavoitimmekin myös nuoria, jotka eivät “perinteisin” menetelmin olleet halunneet tulla löydetyksi”, kertoo Laine. Tosin oman työyhteisön puuttuminen toi omat elementtinsä työssäjaksamiseen. Näyttöpäätteellä istuminen haastoi jaksamista. ”Kuitenkin omalla kohdalla olin onnekas, sillä omissa asiakasnuorissa pandemiatilanne ei kovin voimakkaasti näkynyt. Tosin epäilen tai jopa tiedän, että koronan tuomat haasteet alkavat vasta nyt näkyä ja tulevat olemaan edessäpäin.”
”Koulutuksella nuori töihin – totta vai turha toive?”
Humakin ja Jyväskylän seudun työllisyyden kuntakokeilua tukeva OsaajaKS-palveluketju nostavat SuomiAreenan keskusteluun nuorten koulutuksen ja työllistymisen. Paneelikeskustelussa on mukana tietenkin nuoria ja nuorten kanssa työskenteleviä, mutta myös muita yhteiskuntamme vaikuttajia. Tapahtumapaikkana 14.7.2022 klo 16.00-16.45 on Porin Puuvillan kauppakeskus.
SuomiAreena puhuttaa?
SuomiAreena on Suomen suurin yhteiskunnallinen festivaali, joka järjestetään Porissa heinäkuun toisella viikolla. Tapahtuman järjestävät yhdessä MTV ja Porin kaupunki. Festivaaliviikon ohjelman sisällön rakentamiseen osallistuu yli 220 erilaista organisaatiota ja toimijaa, jotka tuottavat lavakeskustelut tapahtumaviikon ohjelmaan. Koko SuomiAreenan ohjelma on julkaistu kesäkuun puolivälissä, löydät sen täältä.
Mistä idea lähteä Euroopan nuorten vuonna SuomiAreenaan, siitä juttua aikaisemmassa Nuorisotyölehden julkaisussa.
Teksti: Maarit Honkonen-Seppälä, Humakin lehtori ja yksi Humakin edustaja OsaajaKS-palveluketjussa.