Jyväskylässä yhteisöpedagogiksi (AMK) opiskeleva Mika Huotari on tyytyväinen.
”Saimme kevättalvella oikeusministeriöstä toiveen selvittää nuorten mielipiteitä ehdotetun toimintaryhmän tarpeellisuudesta, hyödyistä ja kehitysehdotuksista”, kertaa projektin vastaava opiskelija Huotari. Hän oli tekemässä syksyllä 2019 samankaltaista nuorten kuulemista osana Valtakunnallisen nuorisotyön ja -politiikan ohjelman VANUPOn valmistelua.
”Tilaajana toimi tuolloin opetus- ja kulttuuriministeriö ja nuorten mielipiteet otettiin osaksi ohjelmaa. Jo silloin ministerin sekä virkamiesten puheenvuoroista jäi sellainen tunne, että nyt on saatu hyvin konkreettinen ja aito käsitys nuorten tämän hetkisestä tilanteesta ja heidän arvoistaan.”
Tulla kuulluksi tärkeä kokemus
Toimintaryhmäprojektin aikana kuuden hengen opiskelijatiimi haastatteli yli 600 nuorta. Nuorten näkemysten kuulemista toteutettiin covid-19-pandemian takiakin verkkopainotteisesti Webropol-kyselyn, haastatteluiden ja sosiaalisen median kanavien avulla. Huhtikuun lopulla nuorten toiveet ja mielipiteet on toimitettu oikeusministeriöön ja lainvalmistelu jatkuu ministeriössä ja syksyllä eduskunnassa.
”Näiden hankalien aikojen äärellä meille tuli hyvä oppi siitä, että meidän jokaisen on tärkeää muistaa tsempata, kannustaa, kuunnella ja ihan vain olla nuorten kanssa. Välittää heistä näin. En väitä, etteikö näin tapahtuisi, mutta uskon, että näiden tuntojen kautta olemme onnistuneet myös innostamaan nuoria kohti aktiivisempaa kansalaisuutta ja luomaan hyvinvointia”, pohtii Huotari.
Yhteisöllistä ja etänäkin tehtävää kansalaistoimintaa
”Nuoret näyttivät toimintaryhmälle vihreää valoa. Toimintaryhmän kaltaiselle matalan kynnyksen toiminnalle on siis selvästi kysyntää”, tiivistää Nurmijärvellä yhteisöpedagogiksi (AMK) opiskeleva Laura Tiihonen nuorten mielipiteen.
”Tällaisen toimintaryhmän perustaminen ja pyörittäminen on helpompaa ja halvempaa kuin rekisteröityneen yhdistyksen. Toimintaryhmän rekisteröintiin vaaditaan vain ryhmän ja sen edustajan nimet ja sähköiset yhteystiedot, rekisteröintimaksu on kymppejä, muodollisia kokouksia ei tarvita ja yhteydenpito voidaan hoitaa someryhmäpalveluilla. Toimintaryhmä on tarkoitettu erityisesti niille, joilla ei ole tarpeeksi aikaa tai resursseja pyörittää perinteistä yhdistystoimintaa tai joita se ei viehätä”, selvittää Tiihonen.
Tässä muutamia nuorten terveisiä oikeusministeriölle:
“Tehkää selkeä laki.”
“Selkeyttäkää asioita huomattavasti. Käyttäkää kansankieltä.”
“Hienoa, että tällaista mahdollisuutta vihdoin valmistellaan lakiin! Tämä tulee parantamaan erityisesti nuorten mahdollisuuksia olla aktiivisia kansalaisia.”
“Tällainen helpompi järjestäytyminen olisi tärkeää nuorille, koska moni nippanappa 18-vuotias ei ole valmis perustamaan mitään varsinaista yhdistystä juurikin kaiken paperityön ja tarkkojen sääntöjen takia.”
“Oli mahtavaa, että nuoriakin kuunnellaan.”
Lisätietoja ja taustoja yhteisöllisestä kansalaistoiminnasta 2020-luvulla.
Lainvalmistelun etenemistä voi parhaiten seurata oikeusministeriön ja Eduskunnan sivuilta.
Kirjoittaja Maarit Honkonen-Seppälä (FM, KM) toimii Jyväskylän kampuksen lehtorina.