Perjantaina päättyi nelipäiväinen maamme suurin yhteiskunnallinen festivaali SuomiAreena. Porin kaupunki ja MTV3 ovat järjestäneet tapahtuman jo vuodesta 2006 alkaen.
Pyöräilevä reportterimme markkinoi tapahtumassa nuorisoalan järjestöille kehitettyä digitaalista tiedontuotantopalvelua Järjestintä sekä muistutti Aktiivinen ja hyvinvoiva korkeakoulu -hankkeen tutkimuksista ja tuotteista muun muassa istumisen vähentämiseksi.
Tsemppiä ja jaxuhaleja näkyi ja kuului
Tapahtumassa oli useita nuorisotyötä tekeviä järjestöjä sekä organisaatioita niin ohjelmalavalla kuin Porin torin ständeillä ja muissa tapahtumissa. Into – etsivä nuorisotyö ja työpajatoiminta ry:ssä asiantuntijana työskentelevä Katja Uustalo on tapahtumakonkari.
”Minulle tämä vuosi oli 12. kerta SuomiAreenalla. Kävin joka päivä kuuntelemassa useita keskusteluita, poimin ohjelmasta etsivälle nuorisotyölle ja työpajatoiminnalle tärkeitä teemoja, kuten nuorten osallisuus, syrjäytyminen, mielenterveys, hyvinvointi, nuorten palvelut ja työllisyys”, kertoo Uustalo ja jatkaa Areenalla ahkerointiaan: ”Ensimmäisenä päivänä eli tiistaina jännitin Inton tuottamaa Tsemppiä ja jaxuhaleja! Miksi nuori jätetään Suomessa syrjään? -keskustelua MTV-lavalla. Keskiviikkona jatkettiin edellisenä päivänä nousseita aiheita Nuorten ratkaisuja syrjäytymisen ehkäisyyn -brunssitilaisuudessa Porin Yliopistokeskuksella. Nuoret saivat esittää ratkaisuja laajalle yleisölle. Nyt odotetaan päättäjiltä tekoja.”
Yhtä köyttä nuorten ääni kuuluvaksi
Kokemäellä työskentelevä etsivä nuorisotyöntekijä sekä Satakunnan etsivän nuorisotyön koordinaattori Tiia Laine ei ole laskenut SuomiAreenalla vaikuttamisvuosiaan. Paikallisena vaikuttajana Laine on Areenan arkea. ”Kuluva kesä oli loistava. Meitä nuorten työpajojen ja etsivien tyyppejä oli monta kymmentä sonnustautunut teemapaitoihin vaatien tekoja nuorten puolesta “Tsemppejä ja jaxuhaleja” puheenvuoron aikana”, kertoo Laine ja muistuttaa, että nyt jos koskaan nuorisotyön kentän tulee vetää yhtä köyttä. ”Meidän on tehtävä työtä ja erityisesti nuorten ääntä näkyväksi. Paikallisesti ja valtakunnallisesti.”
Kannattaako nuoriso- ja järjestötyön olla tapahtumassa?
Katja Uustalo vakuuttaa, että ehdottomasti kannattaa. ”On niin tärkeää saada nuorten ääni kuuluviin, myös niiden, joita ei yleensä kuulla. Nuorisotyön ammattilaiset voivat olla tätä mahdollistamassa ja hoksauttamassa päättäjille mitä nuorten elämään kuuluu 2020-luvulla”, kannustaa Uustalo ja antaa vinkin:”SuomiAreenalle voi saapua useammallakin eri näkökulmalla: kasvattamaan omaa ammatillisuutta, kuulemaan uusista tutkimuksista, haastamaan päättäjiä ja politikkoja, tuomaan nuorten ja nuorisotyön ääntä kuuluviin ja rakentamaan yhteistyökuvioita. Meihin kaikkiin Intolaisiin voi olla yhteydessä, jos ensi kesän SuomiAreenan yhteistyökuviot kiinnostaa.”
Kansalaistorilla monet järjestötoimijat esillä
Suomen Punaisen Ristin Satakunnan piirin Mari Kotolahti on järjestökehittäjä nuoriso- ja järjestötoiminnassa. Hän on vieraillut SuomiAreenalla useampana vuotena. ”Olen nyt toista vuotta peräkkäin kansalaistorilla esittelemässä SPR:n toimintaa Satakunnassa. SuomiAreena on mielenkiintoinen tapahtuma, jossa käydään monipuolista keskustelua eri aihepiireistä. Tänä vuonna itselleni mielenkiintoisimmat aiheet ovat pyörineet nuorten hyvinvointiin liittyvissä asioissa. Kaikkiaan on aina tietysti hienoa kun Porissa tapahtuu”, kertoo Kotolahti, joka on valmistunut helmikuussa yhteisöpedagogiksi (AMK).
Keskusteleva kohtaaminen vaatii kaikkien osallistumista
Veikkauksen edunvalvontajohtajana viimeiset viisitoista vuotta työskennellyt, Paukkulan kasvatti Hannu Kareinen (yhteisöpedagogi YAMK) on vuodesta 2007 alkaen, lähes vuosittain osallistunut SuomiAreenalle. ”Kuluvanakin kesänä oli paljon hyviä kohtaamisia. Ihmisillä oli paljon kysymyksiä meidän toimialan ajankohtaisesta tilanteesta ja oli ilo kuulla myös laajasti kumppaneidemme ajatuksia tilanteesta. Se antaa hyvää pohjaa myös omalle työlle”, pohtii Kareinen ja miettii tapahtuman ajankohtaa.
”Hieman toki näin lobbarina pohdituttaa, toteutuuko päättäjien, järjestöjen, yritysten ja koko yhteiskunnan keskusteleva kohtaaminen parhaalla mahdollisella tavalla, kun erityisesti päättäjäjoukko oli omiin silmiini melko harvalukuinen. Tuntuu, että juuri sopivan ajankohdan löytäminen esimerkiksi kansanedustajien tai europarlamentaarikoiden aikatauluun on hankalaa.”
Toiveena vieläkin moniäänisempi tapahtuma
Katja Uustalo korostaa vielä tapahtuman ja ohjelmaosuuksien käsikirjoittajien vastuuta. ”Oli mahtavaa huomata, että edellisiin vuosiin verrattuna nuoria oli lavakeskusteluissa enemmän, vaikkakin vieläkin enemmän ja moniäänisemmin pitää olla. Iloa itselleni tuottaa myös etsivän nuorisotyön ja työpajatoiminnan ammattilaisten osallistumisen lisääntyminen näiden yli 10 vuoden aikana. Pitkistä päivistä huolimatta en vaihtaisi sekuntiakaan pois. Areena oli minulle yksi vuoden tärkeimmistä viikoista”, kiittelee Uustalo. Veikkauksen Kareinen lähettää alan ammattilaisille tsemppiviestin: ”Toivon voimia ja jaksamista kaikille nuorten kanssa tärkeää työtä tekeville. Klisee tai ei, näinä epävarmoina aikoina nuorisotyötä sen kaikissa muodoissa tarvitaan taas enemmän kuin koskaan aikaisemmin.”
SuomiAreenan keskustelut löytyvät MTV Katsomosta. Tapahtumasta lisää infoa: https://www.suomiareena.fi/
Lisää infoa SuomiAreenalle osallistuneiden nuorisoalan järjestöjen vaikuttajatyöstä:
www.intory.fi
https://www.nuortensuomi.fi/
https://valo-valmennus.fi/
http://www.punainenristi.fi
https://pnn.fi/
Suomen Nuorisovaltuustojen Liitto (Nuva) ry sekä erityisesti heidän somekanavistaan.
Lisää infoa Järjestimestä sekä Aktiivinen ja hyvinvoiva korkeakoulu -hankkeesta:
https://jarjestin-info.humak.fi/ sekä
https://www.jamk.fi/fi/projekti/aktiivinen-ja-hyvinvoiva-korkeakoulu
Teksti: Maarit Honkonen-Seppälä, Humakin lehtori