SuomiAreenan valmistelut alkoivat Humakissa ja OsaajaKS-palveluketjussa tammikuussa. Toukokuussa oltiin jo vaiheessa, että osa panelisteja tapasi toisensa ja tutustuminen alkoi. OsaajaKS-palveluketjun projektipäällikkö Maarit Viljakainen (vas), viestintäpäällikkö Susanna Mäkinen, tuleva juontaja ja artisti Fanny Saarelainen sekä lehtori Eeva Mäntylä ideoiden parissa.

”Koulutuksella nuori töihin – totta vai turha toive?”

Humak ja Jyväskylän seudun työllisyyden kuntakokeilua tukeva OsaajaKS-palveluketju nostavat SuomiAreenan keskusteluun nuorten koulutuksen ja työllistymisen. Keskusteluteema juhlistaa myös Euroopan nuorison teemavuotta.

”Osallistuminen SuomiAreenalle erityisesti Euroopan nuorison teemavuonna on Humakille tärkeää yhteiskunnallista vaikuttamistyötä. Nuoriin pandemia on iskenyt erityisen rajusti ja tulevaisuus ja työelämä näyttäytyy monelle yhä epävarmempana. Siksi halusimme nostaa nimenomaan tämän teeman keskusteluun”, tiivistää Humakin lehtori Eeva Mäntylä.

”Pidämme tärkeänä, että nuorten osallistumista edistetään koulutuksen ja työllistymisen lisäksi muun muassa demokratian, rauhan sekä ympäristö- ja ilmastoasioiden osalta”, jatkaa Mäntylä, joka omassa opettajan ja opon työssään vastaa osallistavan pedagogiikan opinnoista ja kohtaa päivittäin pandemiasta johtuvia haasteita.

SuomiAreena on Suomen suurin yhteiskunnallinen festivaali, joka järjestetään Porissa heinäkuun toisella viikolla. Humakin lehtori Eeva Mäntylällä on muutaman kerran SuomiAreena-kokemusta. ”Humakille ja OsaajaKS-palveluketjulle tämä on ensimmäinen kerta. Onkin mielenkiintoista pohtia jälkeenpäin, mitä saavutimme ja saimmeko nostettua meille tärkeää teemaa yhteiskunnalliseen keskusteluun Euroopan nuorison teemavuonna”, pohtii Mäntylä.

Työelämä opettaa

Tuore Talous ja nuoret TAT:n Nuorten tulevaisuusraportti kertoo huolestuttavaa viestiä erityisesti nuorista, joiden kokemus omista tiedoista ja taidoista työelämässä menestymiseen on heikko. Ainoastaan yksi prosentti näistä nuorista odottaa innolla työelämään siirtymistä. ”Sillä, millaisiksi nuori kokee omat taitonsa ja voimavaransa on valtavan suuri merkitys. Koulutus on tärkeää, mutta nuorille on hyvä korostaa, että työelämään ei tarvitse siirtyä valmiina osaajana. Käytännön työssä opitaan suuri osa tarvittavista taidoista”, Mäntylä sanoo.

Tulevaisuutta on

Toisena järjestäjänä keskustelussa on Jyväskylän seudun työllisyyden kuntakokeilua tukeva OsaajaKS-palveluketju, joka rakentaa hankkeena uudenlaista toimintatapaa alueen työnhakijoiden, oppilaitosten, kuntakokeilun omavalmentajien ja työnantajien välille. Nuoret ovat yksi kuntakokeilun suurimmista asiakasryhmistä ja koulutuksen kysymykset ovat useimpien nuorten kohdalla jollain tavalla ratkottavana. ”Kaikkien meidän nuorten kanssa työskentelevien tehtävänä on rohkaista, innostaa ja luoda toivoa sekä tulevaisuudennäkymää nuorille. Viesti siitä, että omaa osaamista kannattaa kehittää ja sen avulla voi todella edetä kohti omia tavoitteita työelämässä on tärkeä”, OsaajaKS-palveluketjun projektipäällikkö Maarit Viljakainen Jyväskylän yliopiston avoimesta yliopistosta sanoo.

Juho Kurjonen, joka tunnetaan myös taitelijanimellä Purso sekä Kokemäen kaupungin etsivä nuorisotyöntekijä ja Satakunnan etsivän nuorisotyön koordinaattori Tiia Laine tärkeän, mutta haastavan ”Koulutuksella nuori töihin – totta vai turha toive?” -teeman ääressä.

SuomiAreenan paneeli pureutuu nuorten työllistymiseen ja koulutukseen

”Pohdimme yhdessä ja laitamme panelistit pohtimaan seuraavia kysymyksiä. Jokainen voi aloittaa pohdinnan vaikka heti”, kannustavat Mäntylä ja Viljakainen. Kannattaako koulutus? Mitä Suomessa pitäisi tehdä, jotta nuoret työllistyvät? Kesken jääneet opinnot tai koulutuksen puute ovat monen nuoren työllistymisen esteenä. Toisaalta moni on voinut suorittaa jo useita tutkintoja, mutta sen ensimmäisenkään työpaikan ovi ei vain tahdo aueta. Missä mättää ja mitä Suomessa pitäisi tehdä toisin, jotta jokaiselle nuorelle löytyisi paikka työelämässä.

Puuvillan kauppakeskuksen lavalle nousevat kansanedustaja (vihr.) Bella Forsgrén,
Kokemäen kaupungin etsivä nuorisotyöntekijä Tiia Laine, Jyväskylän yliopiston kehitysjohtaja Jarkko Pirkkalainen, Humanistisen ammattikorkeakoulun opiskelija ja artisti Juho Kurjonen (Purso) sekä vaiheikkaan koulu- ja urapolun kulkenut yrittäjä, puhuja ja seikkailija, ex-nyrkkeilijä Elina Gustafsson. Tilaisuuden juontaa nuori yrittäjä ja artisti Fanny Saarelainen (Fannzu), joka myös esiintyy keskustelun alussa. Fannzu ja Purso esiintyvät myös AreenaEtkoilla Puuvillan nuorisotiloissa kello 14.00. Mikäli osallistut etkoille, ilmoittauduthan mukaan tästä: https://link.webropolsurveys.com/EP/E791BDC1BD4A2FC8

Seuraa tilaisuutta Porissa tai verkossa

Humakin ja OsaajaKS-palveluketjun keskustelu pidetään Puuvillan kauppakeskuksessa 14.7. klo 16.00-16.45. SuomiAreenan tapahtumat ovat kävijöille maksuttomia. Keskustelutilaisuudet striimataan verkkoon. Ohjelmaosuuttamme voi siis seurata myös striimattuna osoitteesta otsikolla Koulutuksella nuori töihin – totta vai turha toive?: https://www.mtv.fi/hae

Teksti: Maarit Honkonen-Seppälä, Humakin lehtori ja yksi Humakin edustaja OsaajaKS-palveluketjussa.

Jaa