Elias Suhonen ja Niklas Lindeman Face The Legacy -yhtyeensä kanssa Tanssisali Lutakon lavalla.

Jyväskylä Rock Academyssa nuorisotyö ja musiikin tekeminen kulkevat käsi kädessä

Jyväskylä Rock Academy -toiminnassa nuorten ja nuorten aikuisten yhtyeille ja artisteille tarjotaan ammattimaista ja kattavaa valmennusta. Omien ohjaajien lisäksi nuoria opastavat kotimaiset ja ulkomaiset musiikin ammattilaiset. Yhtyeille tärkeitä ovat myös heille tuotetut ensimmäiset viralliset julkaisut ja musiikkivideot.
Vuonna 2016 Rock Academy Finland -hankkeen päättyessä Jyväskylän kaupunki päätti jatkaa Jyväskylä Rock Academya omalla rahoituksella. Toiminnan jatkamista helpottivat Jyväskylän Veturitalleille perustetut tilat ja laitteet sekä kahden vastaavan ohjaajan muusikkotausta.

”Todella mahtavaa, että saimme juurrutettua hankeen nuorisopalvelujen omaan musiikkitoimintaan. Siitä suuri kiitos meidän johdolle”, kehaisee Jyväskylä Rock Academya luotsaava, muusikkonakin kunnostautunut nuorisonohjaaja Seppo Pohjolainen (Timo Rautiainen & Trio Niskalaukaus).

Pohjolaisen mukaan toiminnassa painotetaan myös nuorisotyöllistä puolta, vaikka sitä ei mukana oleville muusikonaluille korostetakaan.

”Nuorten elämäntilanteet saattavat muuttua toiminnan aikana ja pyrimme tukemaan heitä vaikeissakin elämänvaiheissa. Tärkeintä on yhdessä tekeminen ja hyvä yhteishenki, joka jo sinällään on sitä parasta nuorisotyötä!”

Sinkkuja, musiikkivideoita, keikkoja ja klinikoita

Suomen huippumuusikot saapuvat edelleen vetämään avoimia ja maksuttomia klinikoita, joihin on kaikenikäisillä vapaa pääsy.

Äänitykset, miksaukset ja masteroinnit hoitaa tällä hetkellä Teemu Liekkala, joka on tuttu esimerkiksi Red Eleven -yhtyeestä. Liekkala äänittää bändit Veturitalleilla ja miksaa kappaleet omassa studiossa.

Musiikkivideot toteutti hankkeen aikana paikallinen markkinointiviestintäyritys. Nyt videot toteutetaan Veturitallien mediatoiminnan puitteissa ja siihen tarkoitetulla laitteistolla. Bändit voivat toteuttaa videot halutessaan myös omin voimin. Tee se itse -henki elää vahvana, mutta videot pyritään toteuttamaan mahdollisimman laadukkaana.

Veturitallien Kiskoklubeilla vierailee nousevia nuorten ja nuorten aikuisten yhtyeitä ympäri Suomea. Jyväskylä Rock Academy -bändeille järjestetäänkin esiintymiset Kiskoklubien yhteydessä.

”Veturitallien Kiskoklubit ovat Rock Academy -bändeille ensimmäinen kosketus keikkailuun. Bändit pääsevät soittamaan isolla stagella ammattimiksaajan kanssa. Tämä on tärkeä osa Rock Academy -toimintaa klinikoiden ja treenaamisen ohella”, Pohjolainen kertoo.

Jyväskylä Rock Academy ponnahduslautana nuorisotyöhön

Kahdessakin Jyväskylä Rock Academy -bändissä (Borrelioosi ja Face The Legacy) soittava Elias Suhonen on ajautunut Veturitallien asiakkaasta työntekijäksi. Nuorisotyötä oppisopimuksella opiskeleva kitaristi on myös Jyväskylä Rock Academyssa vahvasti mukana.

”Jyväskylä Rock Academy -toiminta on edistänyt omaa harrastuneisuuttani ja innostanut tekemään musiikkia. Toiminnan kautta aloitin myös vapaaehtoisena,” Suhonen kertoo. ”Vapaaehtoistyön kautta innostuin nuorisotyöstä ja hakeuduin Jyväskylän Veturitalleille työkokeiluun, jonka jälkeen pääsin oppisopimuskoulutukseen.”

Face the Legacyn laulajakitaristi Niklas Lindeman on niin ikään tuttu kasvo Veturitalleilla ja Jyväskylä Rock Academy -toiminnassa.

”Omat kokemukset Rock Academyssa ovat olleet suurimmaksi osaksi positiivisia: maksuttomat klinikat, keikkailu, musiikkivideoiden teko, studiotyöskentely, tapahtumien järjestäminen ja ennen kaikkea uusiin ihmisiin tutustuminen – ja sitä kautta uusien kavereiden saaminen”, Lindeman luettelee.

Face the Legacy ponkaisi kovaan seuraan marraskuun lopulla, kun yhtye pääsi Iso-Britannian suurimman rocklehden Classic Rockin viikkoäänestykseen – ja voitti sen!

Elias ja Niklas muistuttavat haastattelun lopuksi nuoria muusikonalkuja:
”Muusikot hoi, tää on erittäin siisti homma, kannattaa hakea ensi kaudelle mukaan!”

Jyväskylä Rock Academy

Jyväskylä Rock Academy julkaisee tällä hetkellä Wrath of Persecutionin,
Juicy Pandan, Face The Legacyn ja DJ Shakan musiikkia.
veturitallit.jyvaskyla.fi/toiminta/rockacademy

Kaikki alkoi Turusta

Rock Academy -toiminta on saanut alkunsa Turusta, jossa Turun nuorisopalvelujen Tomi Arvas pyöritteli vuonna 2011 monessa musiikkiliemessä keitetyn Mark Bertenyin kanssa ajatusta nuorten bändien ammattimaisesta valmennuksesta.

”Kaupungin tarjoaman musiikkitoiminnan sisältö ei oikein vienyt bändejä mihinkään. Meillä oli pitkä historia musiikkialalla ja aika selkeä näkemys siitä, mitä kaikkea bändit tarvitsisivat, jotta homma rullaisi paremmin,” Arvas kertoo.

”Pääpaino oli palautteessa, jonka bändit saavat studiolla tapahtuvan esituotannon kautta. Jatkuva palaute on meidän toiminnan ydin. Tässä vertaamme toimintaa junioriurheiluun, jossa aikuiset opettavat ja antavat sitä palautetta koko ajan – tämä oli puuttunut bänditoiminnasta.”

Rock Academy -toiminta on pohjimmiltaan nuorisotyötä, mutta sen toteuttamiseen tarvitaan ohjaajilta paitsi erityisosaamista myös kontakteja.

”Musiikin ja musiikkibisneksen tuntemus ja kontaktit ovat avainasemassa! Toiminta on osaltaan tekniikan ehdoilla tapahtuvaa, joten esimerkiksi äänitysmahdollisuus on pakollista.” Kaikissa kaupungeissa ei tietenkään nuorten palveluilla ole omaa studiota, mutta paikkakunnilta löytyy kuitenkin lähes poikkeuksetta alan toimijoita, joiden kanssa yhteistyö poistaa omien tilojen puutteita. Pitää kuitenkin muistaa, että toiminta on nuorisotyötä, joten nuorisotyöllinen asenne on ensiarvoisen tärkeää, Tomi Arvas muistuttaa.

”Palava kiinnostus musiikkiin ja sen kaikkiin ilmenemismuotoihin on se ase, jolla toiminnasta tulee riittävän uskottavaa nuorten näkökulmasta,” Arvas kiteyttää.

Rock Academy Finland vol. 2

Turku on saanut opetus- ja kulttuuriministeriöltä rahoituksen Rock Academy Finland vol. 2 -hankkeeseen, jossa uusina kaupunkeina toiminta käynnistetään Rovaniemellä, Kemissä, Raahessa, Kuopiossa ja Kouvolassa. Toiminta käynnistyy uusissa kaupungeissa vuoden 2019 alussa.

Teksti ja kuva Esa Linna

Artikkeli on julkaistu Nuorisotyö-lehden numerossa 3/2018.

Jaa