Yhteisöpedagogi (AMK) opiskelijat Elina Vartio (22) ja Jenni Hatzitoliou (31) ovat jännän ääressä. Elokuun alussa Vartio ja kuun puolessavälin Hatzitoliou aloittivat 10 opintopisteen eli noin kahden kuukauden harjoittelun omassa korkeakoulussaan.
”Harjoittelun aloittaminen Järjestimessä ja omassa korkeakoulussa toi mukanaan pientä suorituspainetta, mutta otan mielelläni uudet haasteet ja oppimiskokemukset aina vastaan”, pohtii Vartio. Toisaalta tuttuus myös helpottaa. ”On ollut ihan mukavaa olla harjoittelussa omassa korkeakoulussa. Harjoitteluun meneminen ei jännittänyt ehkä yhtä paljon kuin aikaisemmin, koska työkaverit ja- ympäristö ovat osaksi tuttuja”, jatkaa opiskelukaveri Hatzitoliou.
Harvinaista herkkua
Kolmannen vuoden nuoriso- ja järjestötyön opiskelijat eivät olleet aikaisemmin kuulleet, että jotkut opiskelukaverit olisivat olleet harjoittelussa omissa korkeakouluissan. ”Harvinainen mahdollisuus, johon oli tartuttava. Kun kuulin harjoittelumahdollisuudesta Järjestimessä ensimmäisen kerran, niin innostuin aika lailla heti. Järjestimeen tutustuminen on ollut mielenkiintoista. Nuorisojärjestöjen tiedolla johtamisen työkaluna se kuulostaa erittäin kätevältä. En malta odottaa, että pääsen tekemään lisää markkinointia ja näkemään palvelun kehitystä vielä enemmän”, kertoo Vartio.
Viestintää ja markkinointia
Nuorisoalan järjestöille kehitetyn digitaalisen tiedontuotantopalvelu Järjestimen viestintä ja markkinointi ovat harjoittelijoiden työsarkaa. ”Opettavaisinta on tähän mennessä ollut markkinoinnin kautta kontaktin ottaminen ihmisiin. Olen esimerkiksi ollut vähän epävarma puheluissa ja soittaminen on keskeinen harjoittelutehtävä”, kertoo Hatzitoliou. ”Olemme lähestyneet OKM:n valtioapuun oikeutettuja nuorisojärjestöjä ensiksi sähköpostein ja perään, ehkäpä seuraavana päivänä, olemme soittaneet. Tavoitteena on näin kartoittaa, että onko tieto Järjestimestä jo saavuttanut kyseisen järjestön ja haluavatko lisäinfoa eli TKI-asiantuntija Niina Autiomäen luentoa aiheesta”, jatkaa Vartio.
Monipuolisia mahdollisuuksia
”Kannustan muitakin hakemaan mahdollisimman erilaisiin harjoittelupaikkoihin, sillä niin oppii enemmän, sekä omasta alasta että itsestään”, pohtii Hatzitoliou ja jatkaa, että ensimmäinen harjoittelu Monikulttuurikeskus Gloriassa viime keväänä poiki opinnäytetyöidean. Vartio teki edellisen harjoittelun KYT ry:n ja Paremmin Yhdessä ry:n yhteistyössä toteutetun hankkeen Työtä Etsimässä parissa. ”Hankkeen tavoitteena on auttaa ja vahvistaa maahan muuttaneiden työttömien työnhakijoiden työnhakutaitoja sekä edistää heidän edellytyksiään työllistyä avoimille työmarkkinoille. Opin harjoittelun aikana konkreettisesti hanketoiminnasta, aikuisten ohjaamisesta sekä maahan muuttaneiden kohtaamisesta. Harjoitteluni aikana huomasin olevani oikealla polulla.”
Työnantajat – jos olette nuoriso- ja järjestötyöhön liittyen kiinnostuneita harjoittelijoista, saatte heihin parhaiten yhteyttä ko oppilaitoksien kautta.
Esimerkiksi Centria-ammattikorkeakoulu: https://net.centria.fi/opiskelijalle/opiskelijan-opas/tyoelama-ja-urapalvelut/
Xamkista: https://www.xamk.fi/palvelut-ja-yhteistyo/opiskelijayhteistyo/
Humakista: https://www.humak.fi/tutkimus-ja-kehityspalvelut/tarjoa-harjoittelupaikka/
Tampereen yliopiston nuorisotyön ja -tutkimuksen maisteriohjelmasta: https://www.tuni.fi/fi/palvelut-ja-yhteistyo/loyda-osaaja
Lisää infoa tiedolla johtamisen työkalu Järjestimestä: https://jarjestin-info.humak.fi/
Teksti: Maarit Honkonen-Seppälä, Humakin lehtori