Duunikoutsi-sovelluksen graafinen mainos

Duunikoutsi auttaa nuoria työnhaussa ja vahvuuksien löytämisessä 

Duunikoutsi on 13–25-vuotiaille nuorille suunnattu maksuton sovellus, jonka avulla saavat apua työnhakuun ja harjoittelupaikkojen hakuun. Nuorisotyö-lehden haastateltavana ollut Essi Lehtovaara työskentelee Nuorten yrittäjyys ja talous NYTissä asiantuntijana. Organisaatio koostuu kahdesta aiemmin erikseen toimineesta järjestöstä, Nuori Yrittäjyys ry:stä ja Talous ja nuoret TATista, jotka yhdistyivät kesäkuun alussa. Lehtovaara vastaa edellä mainitusta Duunikoutsi-palvelusta, sen kehittämisestä, viestinnästä ja markkinoinnista.   

Duunikoutsi on yksinkertainen ja helppokäyttöinen sovellus, joka toimii myös selainversiona. Palvelussa ei ole liikaa tekstiä, vaan nuoret pääsevät suoraan tarvitsemansa asian äärelle.  

“Tavoitteena oli, että sovelluksessa olisi vähän tekstiä ja erityisesti sellaisia haasteita, että nuoren ei tarvitse paljoa itse kirjoittaa. Sovelluksen haasteita on helppo klikkailla”. 

Nuorten yrittäjyys ja talous NYTillä on yhteistyökumppanina esimerkiksi Elinkeinoelämän keskusliitto ja SAK. EK puolestaan mainostaa sovellusta työnantajille.  

“Yritykset voivat käyttää Duunikoutsia esimerkiksi perehdytyksen työvälineenä ja ohjeistaa nuorta työsopimuksen allekirjoittamisen yhteydessä käyttämään sovellusta. Sovelluksessa on ‘Töissä’-osio, joka sisältää erilaisia haasteita ja videoita, jotka auttavat nuorta valmistautumaan työelämään. Sovelluksessa on myös itsetuntemus-osio, jossa mietitään omia vahvuuksia ja osaamista, joka on kertynyt harrastusten kautta. Haluamme opettaa nuorta esittelemään osaamistaan työnhaussa”, Lehtovaara kertoo ja jatkaa: 

“Sovelluksesta löytyy myös CV-kone, joka muodostaa nuorelle osaamispohjaisen CV:n muutamalla klikkauksella. Se voi olla hyödyllistä nuorille, jotka eivät vielä tiedä, mitä kirjoittaa CV:hen. Chatbotti ohjeistaa nuorta, miten sovelluksessa kannattaa edetä. Se ehdottaa nuorelle olennaisimmat haasteet ja tarjoaa lisätietoa työelämästä.” 

“Koulutustilaisuuksissa ja Duunikoutsi-sovelluksen sisältöjen myötä olemme kuitenkin saaneet nuoret ymmärtämään, että myös harrastukset ja vapaaehtoistoiminta synnyttää merkityksellistä osaamista. josta on hyötyä työelämässä”, Essi Lehtovaara kertoo. Kuva (c) Iiro Rautiainen

Rento ja monipuolinen sisältö vetoaa nuoriin 

Nuorilta saatu palaute Duunikoutsista on ollut kiittävää. Essi Lehtovaara mainitsee yhtenä kehun aiheena erityisesti sisällön rentouden, sillä se ei ole “koulumaista”. 

“Siellä on paljon monipuolista sisältöä – on videoita, vinkkejä ja muuta, joten se ei ole pelkkä tylsä oppitunti.” 

Duunikoutsi-sovellus päätettiin kehittää, sillä opoilta saatiin palautetta vähäisestä ajasta, joka heille jää koulussa työnhaku- ja työelämäteemojen läpikäyntiin.

“Koska työnhakuun liittyviä opon oppitunteja on niin vähän, saimme toivetta, että tekisimme asialle jotakin. Tämän pohjalta kehitimme sovelluksen nuorille. Halusimme tehdä sovelluksen, jossa työelämätieto olisi nuorille saatavilla 24/7, eikä se olisi riippuvainen koulusta tai opinto-ohjaajista. Saimme myös yritysmaailmasta palautetta nuorten työelämätaidoista. Monet nuoret eivät ole vielä tottuneet työelämän käytäntöihin. Tämä palaute vaikutti siihen, että sovelluksessa on myös osio työelämätaidoille.”

Sovellus soveltuu siis hienosti kouluun ja oppilaanohjaukseen. Kuinka sitten nuorisotyö ja erityisesti nuorten tieto- ja neuvontatyö tai vaikkapa etsivä nuorisotyö kohtaa Duunikoutsin? 

“Olemme aktiivisesti järjestäneet koulutuksia esimerkiksi Ohjaamoille ympäri Suomen, muun muassa Ohjaamo-päivillä. Lisäksi etsivä nuorisotyö on ollut mukana koulutuksissamme. Vamos-hanke on ollut mukana aktiivisesti. Selkeästi tästä vuodesta lähtien meidän fokuksessamme on olleet erityisesti nuorisojärjestöt. Olemme nimittäin mukana Osaamiskeskus Kentaurissa, joka mm. edistää ja kehittää nuorisoalan ja järjestöjen osaamista.”  

Vapaaehtoistyö ja harrastukset ovat arvokasta valuuttaa työmarkkinoilla 

Lehtovaara kertoo osaamisen tunnistamisen olevan kaikille hankalaa, ja hänen mukaansa se voi olla erityisen vaikeaa nuorille. Usein nuoret ajattelevat, että CV:ssä pitäisi luetella vain työkokemus.  

“Koulutustilaisuuksissa ja Duunikoutsi-sovelluksen sisältöjen myötä olemme kuitenkin saaneet nuoret ymmärtämään, että myös harrastukset ja vapaaehtoistoiminta synnyttää merkityksellistä osaamista, josta on hyötyä työelämässä. Oppilaanohjaajatkin ovat kiitelleet sovellusta, erityisesti sen osuutta, jossa käsitellään osaamisen tunnistamiseen liittyviä haasteita. Esimerkiksi kun pitää miettiä ja kuvailla omia vahvuuksiaan, sovelluksessa on valmiiksi annettu adjektiiveja, joista voi valita itselleen sopivat.” 

“Tämä on helpottanut nuoria osaamisen tunnistamisessa. Sovellus auttaa käynnistämään prosessin, jossa nuori miettii omia vahvuuksiaan ja osaamistaan. Duunikoutsin avulla opitaan tunnistamaan harrastusten kautta syntyvää osaamista ja sen sanallistamista työnhaussa”, Essi Lehtovaara avaa.  

“Esimerkiksi harrastuksissa ja vapaaehtoistoiminnassa voi oppia monia taitoja, kuten organisointikykyä, kokouskäytäntöä ja budjetointia. Tai ymmärrystä kuinka organisaatio toimii. Samoin, jos harrastaa vaikkapa TikTok-videoiden tekoa, sekin osaaminen voi olla hyödyllistä työelämässä – silloin osaa kuvata ja editoida videoita sekä tehdä sisällöntuotantoa. Ainakin koulutustilaisuuksiemme perusteella nuoret ovat saaneet monia oivalluksia ja ymmärtäneet, että heillä on osaamista, vaikka eivät olisi koskaan olleet kesätöissä.” 

Lehtovaara toivoisi, että työnantajat keskustelisivat rohkeammin nuorten kanssa myös heidän vapaa-ajan osaamisistaan, etteivät he pelkästään tuijottaisi CV:tä tai kesätyökokemusta. Hän toivoisi että työnantajat kysyisivät rohkeasti, mitä nuori harrastaa ja mitä on sitä kautta oppinut.   

Essi Lehtovaara kertoo tulevaisuuden tavoitteena olevan sovelluksen saamisen laajemmin käyttöön nuorisojärjestöissä ja nuorisotyössä yleisesti.  

“Tällä hetkellä keskitymme markkinointiin ja tiedon levittämiseen. Yhteydenotto nuorisojärjestöihin on ollut haastavaa, mutta isoissa nuorisoalan tapahtumissa olemme saaneet erinomaista palautetta.”

Teksti: Esa Linna 

Jaa