Terveiset nutalta!

Munkkivuoren nuorisotalon nuorisotyöntekijät kertovat, mitä heille kuuluu. 

”Vietämme nuorisotalolla tällä viikolla lapsen oikeuksien viikkoa*. Nutalla toimii lapsista ja nuorista koostuva talotoimikunta, joka on suunnitellut toimintaa maanantaista perjantaihin. Luvassa on mm. pieni näytelmä aiheesta, toivekerho sekä Kahoot-tietovisa. Osa toiminnasta tapahtuu yhteistyössä samoissa tiloissa toimivan iltapäivätoiminnan lasten kanssa.  

Viime viikolla nutalla pidettiin talokokous, johon osallistui yhteensä 40 lasta. Lapsia infottiin nuorisotalon tapahtumista, aukioloaikojen poikkeuksista ja uusi johtava nuoriso-ohjaajamme, Iida esitteli itsensä. Kokouksessa puhuttiin yhdessä lasten kanssa jo pitkään jatkuneesta haasteesta: kovasta äänenvoimakkuudesta. Lapsilta pyydettiin ideoita, miten liian kovaa melutasoa voisi ehkäistä. Saimme hyviä ehdotuksia, joiden pohjalta sovittiin yhteisistä pelisäännöistä liian kovan äänen ehkäisemiseksi.  

Muutoin keskustelut pyörivät usein tavallisesti nuoria ja lapsia mietityttävien aiheiden parissa, kuten kaverisuhteiden, harrastusten, koulun ja tietokonepelien. 

Muutama viikko takaperin järjestimme yönutan, jonka aiheeksi lapset olivat valinneet kauhun. Aiheen valintaan vaikutti luultavasti samalle ajankohdalle osunut halloween, joka istui teemaan mukavasti. Yönutaan sisältyi mm. murhamysteeri, noidanpolku, taikajuomapaja sekä kummitusbussi. Askartelimme yhdessä lasten kanssa halloween- ja kauhuaiheisia koristeita ja nuorisotalo sai olla yli viikon ajan pelottavassa somistuksessa. Halloweenin kunniaksi nuorisotalolla järjestettiin myös yhteinen disko iltapäivätoiminnan kanssa.  

Nutalle ei vielä näy joulun lähestyminen, mutta me ohjaajat ovat sen sijaan odotamme jo kovasti joulua ja olemme suunnitelleet jo ohjelmaa joulukuulle: luvassa on ainakin joulupaja sekä nutan pikkujoulut.  

Nuorisotalolla riittää koko ajan vilskettä, sillä kävijöitä avoimen nuorisotalon puolella on keskimäärin päivän aikana n. 50. Jos mukaan lasketaan iltapäivätoiminnan lapset ja samoissa tiloissa toimivat harrastustoiminnan osallistujat, saattaa nutalla olla samanaikaisesti jopa 100 lasta ja nuorta. Siksi on mielestämme tärkeää, että lasten kanssa keskustellaan ja lapsia kuunnellaan sellaisissa aiheissa kuten, tilojen jakaminen muiden lasten kanssa, muiden huomioiminen sekä tai liian kova melutaso.” 

Terveisin,
Miia, Iida ja Timi 

Munkkivuoren nuorisotalo Kameleonttia Helsingissä pyörittää Stadin Nuorisoseurat.  

*Lapsen oikeuksien viikkoa vietetään vuosittain marraskuussa, tänä vuonna 19.-23.11.2018 

Jaa somessa!